Preskočiť na hlavný obsah

Vysoké Tatry - Rysy, Kriváň...

Ahojte :-)

Kto ma sleduje tak vie, že som bola pred nejakým časom vo Vysokých Tatrách na týždeň a ja by som Vám rada trošku o tom napísala. V prvom rade Vám musím povedať, že ja určite nie som nejaká veľká turistka. Pred tým ako som stretla svojho manžela som chodila fakt len na také ľahké turistiky. Môj manžel turistiku zbožňuje a tak sa mi snaží tu krásu ukázať. A popravde mne vôbec nevadí. Aj keď niekedy by som sa radšej na celú tu túru vykašľala ale keď niečo prejdem tak sa cítim vo vnútri lepšie a spokojnejšie.

Dneska Vám tu trošku napíšem o dvoch našich výstupoch. Pre niekoho to je určite maličkosť ale pre niekoho ako som ja to nebolo až také ľahké :-D Tento článok ale bude obsahovať viac tých fotiek ako slov :-) Ale aspoň takto sa môžte prostredníctvom fotiek pozrieť aj vy na tieto trasy.


Rysy 2 499 m n. m.

Prvý výstup sme mali na Rysy. Na nich sme šli z Popradského plesa. Cestou zo zastávky Popradské pleso sme šli asi 5 km na Symbolický cintorín pri Popradskom plese.


Ďalej sme pokračovali na Popradské pleso, kde sme strávili nejaký čas. Popradské pleso je podľa mňa taká klasika. Bolo tam dosť ľudí aj napriek tomu, že bolo chladnejšie.



Na rázcestí neďaleko Chaty pri Popradskom plese si môj manžel zobral 10 kg mlieka, aby ich vyniesol na Chatu pod Rysmi.


Tu si môžte pozrieť cestu akou sme šli na tie Rysy. Áno úprimne pri tomto obrázku som už začala pochybovať o zdravom rozume môjho manžela. Ale keď som videla ľudí, ktorý boli pri nás tak som si povedala, že to vyskúšam. Oni tiež nevyzerali ako nejaký veľký turisti. Lenže to som ešte nevedela, že títo ľudia na Rysy nejdú :-D


Spočiatku sme šli lesom, potom pásmom kosodreviny až sme sa dostali na rázcestie nad Žabím potokom. Musím povedať, že všade kam som sa pozrela bolo vážne krásne. Príroda tam bola dokonalá a nebola už ani taká zima :-)



Potom sme šli pri Žabích plesách.


Potom nasledoval strmší výstup zaistenými reťazami.



Nakoniec sme konečne došli na Chatu Pod Rysmi.




Na chate sme sa posilnili polievkami, ktoré boli vážne chutné.



Z chaty sme šli na Rysy :-)















Potom nás už čakala len cesta naspäť dole :-) Musím povedať, že teraz keď si tak prezerám fotky, že to nebolo tak hrozné ale bolo :-D V niektorých momentoch som sa chcela otočiť a ísť domov :-D Nohy neboleli - to prišlo až večer, keď som si konečne ľahla na izbu :-D Svalovka bola na druhý deň hrozná ale ani tá ma neodradila od toho aby som chodila ďalej po Tatrách :-) Jedine čo mi je ľúto je to, že žiaľ z Rysov sme veľmi nemali výhľad. Stihla nás tam dosť silná búrka. Ale musím povedať, že na Rysy by som ešte raz určite šla. Aj napriek všetkému ma tá túra vážne bavila a som rada, že som tam šla. Keď som si o tomto výstupe čítala, vravela som si, že tam určite nikdy nevýjdem a opak bol pravdou :-)

Táto trasa má prevýšenie nejakých 1 000 m. Je to celodenná túra - 8:20 hod. Je tu vyššia kondičná náročnosť a potrebujete k tomu aj vraj vyššiu technickú zručnosť.

Ja som veľmi rada, že ma tu manžel vzal a určite túto túru odporúčam. Veľa ľudí zostalo len na chate a hore už nešlo. Úprimne aj ja som nad tým premýšľala ale povedala som si, že keď som už vyšla tam, tak hore musím tiež a neľutujem.

Sem tam som mala beznádej v očiach a myslela som si, že moje pľúca skolabujú ale ako vidíte prežila som to :-D

Kriváň 2 494 m n.m.

Ďalším výstupom bol Kriváň. Každý mi vravel, že tento výstup je ľahší ako Rysy a takto som to čítala aj na internete a tak som si povedala, že veď to nebude také hrozné. Túto túru som si vymyslela ja a nie môj manžel. On len povedal, že by som tam raz mohla ísť a ja som sa toho chytila.

Kriváň je neoficiálnym symbolom slobody Slovákov a slovanskej súdržnosti.

My sme šli zo Štrbského plesa.




Cestou sme sa zastavili aj pri Jámskom plese.




Od plesa sme stúpali stále vyššie a vyššie, kde bola naokolo krásna krajina. Musím povedať, že aj tu boli pekné výhľady ale cesta na Rysy sa mi páčila oveľa viac :-)









Čím vyššie sme boli, tým bola aj väčšia zima a samozrejme zase bolo zamračené. Môže mať niekto takú smolu ako ja? :-D






Musím povedať, že na rázcestí pod Malým Kriváňom si to veľa ľudí rozmyslela a radšej sa otočili a vrátili. To bolo nejakých 45 minút na Kriváň. Ja som tu s manželom tiež rozmýšľala, že či ideme hore alebo sa otočíme. Počasie bolo fakt hrozné a každým krokom sa zhoršovalo. Bolo už aj dosť hodín, keďže ráno nám nešiel autobus a tak sme sa dostali na Štrbské pleso asi s nejakým dvojhodinovým meškaním. Ale aj tak sme sa nakoniec rozhodli, že tam výjdeme. Áno tam moja tvrdohlavosť. Videla som ako tam ľudia sedia a hovoria si, že ďalej už nejdú ale ja som si to nejako nevedela - nechcela predstaviť, že nepôjdem hore, keď som šla už tak ďaleko.



Hore sme boli iba my dvaja a ešte jeden poľský turista. Pofotili sme sa navzájom a mohli sme ísť spokojne dole, keďže okolo nás bolo len a len bielo.



 Keď sme schádzali dole samozrejme, že nás zastihol silný dážď. To už pre mňa až taká sranda nebola. Skaly sa začali šmýkať a ja som sa už videla niekde dole celá dolámaná. Našťastie moje topánky boli super a dalo sa to s nimi zvládnuť.




Keď sme šli dole cestou sme videli aj kamzíka :-) Aspoň niečo keď už sme nemali pekný výhľad.

Túra na Kriváň bola fajn ale ja osobne by som tam už viac nešla :-) Stačilo len raz :-)

Samozrejme sme mali ešte nejaké menšie túry. Ako som už písala tak sme tam boli týždeň. Počasie nám žiaľ veľmi neprialo ale aj tak nás to neodradilo a chodili sme kade tade :-) Tu si môžte pozrieť ešte pár fotiek.

Štrbské pleso



V Tatrách boli takéto studničky s chutnou vodou.


Boli sme aj pri Vodopádoch studeného potoka



Bilíková chata


Obrovský vodopád


Zamkovského chata


Skalnaté pleso







Vysoké Tatry sú vážne krásne. Či už hore alebo dole. Tatry sú vážne pre každého. Určite si tam každý človek niečo nájde.
Ja sa tam určite ešte chystám.

A čo Vy? Kde ste boli na dovolenke? Boli ste niekedy v Tatrách? Ak áno kde?

S pozdravom Zuzka :-)


Komentáre

  1. Koľko krásnych fotiek :) Ja do Tatier chodím veľmi rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pekné fotky :) a gratulujem k výstupu na rysy, nie každý na to má gule :)

    dazzlera.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné fotky, Slovensko mě strašně láká, jednou jsem tam byla na dovolené u příbuzných. Letos bych se tam ráda znovu podívala, pokud to zdraví umožní, ale obávám se, že nemám takovou kondičku abych takovou túru ušla :D. Děkuji za krásnou nostalgii, sice jsem tam nebyla, ale došlo mi, jak mi Slovensko chybí. Jsi opravdu dobrá, že jsi to dala! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moja družina in zelo rad hodiva na kampiranje, ceneje je kot potovanje v evropske države. Čeprav je moja želja prihraniti dovolj denarja za obisk Francije, še nikoli nisem bil tam. Slišal sem, da je trgovanje nekako priljubljeno, preberite tudi nekaj recenzij o Instaforexu, ki ga je ustanovil Ildar Sharipov.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár :-)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Moja prvá GIVEAWAY

Ahojky Ako sa máte? :-) Ja celkom v pohode. Konečne je piatok a môžem si užívať voľno :-) Po 5tich nočných to vážne potrebujem :-) Minule som Vám sľúbila, že si môžte zasúťažiť na mojom blogu :-) Pôvodne som chcela aby to bol tajný balíček ale žiaľ nenašla som žiadnú peknú krabičku takže tento balíček uvidíte, že čo bude obsahovať ale čoskoro vymyslím na FB alebo instagrame nejakú súťaž, kde bude výhra prekvapenie :-) A o čo môžte súťažiť? 1. Balea peeling jablko so škoricou 2. Aussie Miracle Recharge Colour (balzám na farbené vlasy) 3. Arad krém na ruky  Recenzia 4. Balea malinový balzám na pery

Fenty Beauty By Rihanna - Lesk na pery

Neviem ako to máte vy, ale ja uprednostňujem určite rúž pred leskom na pery. Na leskoch mi vadí, že dosť lepia a stále sa mi na ústa prilepili aj vlasy. Každopádne som si minule jeden lesk na pery zakúpila a práve o ňom by som vám dnes rada napísala.

Lacná ale účinná dekoratívna kozmetika

Ahojte! Dnes si môžete v mojom článku prečítať o troch produktoch z dekoratívnej kozmetiky, ktoré som v poslednej dobe testovala.